Ekonomi
Ekonomi, insanların veya bir ülkenin sınırsız ihtiyaclar karşısında sınırlı kaynaklarının nasıl kullanılacağını, üretilen mal ve hizmetlerin tüketimin ve dağıtımını incelenmesi ve bir disiplin içerisinde yönetilmesini ifade eder.
Finans
Finans, para, bankacılık, yatırım ve krediler gibi finansal sistemleri oluşturan para yönetimine dair sistemlerin oluşturulması ve incelenmesini ifade eder.
Finansal Okuryazarlık
Finansal Okuryazarlık, kavram olarak, doğru ve bilinçli bir biçimde finansal kararlar alabilmek için gerekli olan bilgi, birikim ve yetkinliği ifade eder.
Kısaca tanımlamak gerekirse Finansal Okuryazarlık, bireylerin gelirlerini, birikim ve yatırımlarını akıllıca değerlendirip, bütçelerini doğru ve dengeli bir şekilde yönetebilmelerini ifade eder.
Enflasyon
Enflasyon, bir ekonominin genel fiyat düzeyindeki artışı ifade eder. Başka bir ifadeyle bir ekonomide dolaşımdaki para miktarı ile o ekonomideki malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki dengenin bozulması ve aradaki açığın giderek artması sonucunda para değerinin düşmesi ve fiyatların toptan yükselişini ifade eder.
Kısacası Paranın alım gücünün düşmesi:))
Hiperenflasyon
Hiperenflasyon, Paranın piyasada aşırı derecede bollaşmasının doğurduğu ekonomik durumu ifade eder. Kısaca yüksek enflasyon:))
Faiz
Faiz, paranın kiralanması anlamına geliyor. Paranın belirlenen bir süre için elde tutulması veya kullanılması için ödenen ücret yada para miktarı olarak ifade edilir.
Hisse senedi
Hisse Senedi, ekonomi, finans ve ticaret gibi alanlarda yoğun bir şekilde kullanılan bir terimdir. Şirketler tarafından ihraç edilen ve ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli evraktır.
VİOP
VİOP, ileri bir tarihte, daha önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte ekonomik veya finansal göstergeyi, malı, sermaye piyasası aracını, dövizi veya kıymetli madeni alma veya satma işlemlerinin elektronik ortamda yapılabildiği bir piyasadır.
Dolarizasyon
Dolarizasyon, kısacası birey yada kurumların ulusal paradan kaçarak yabancı para birimini kullanmalarını ifade eder. Dolarizasyon, ilk etapta yabancı para değer saklama aracı olarak kullanılıyor lakin süreç olumsuz ilerledikçe yerli paranın değer kaybetmesinden korkan bireyler sadece tasarruflarını yabancı para birimine bırakmazlar artık günlük alış verişlerini de yapancı para birimi üzerinden yaparlar.
IMF(International Monetary Fund)
IMF(Uluslararası Para Fonu), 1944 yılında kurulan lakin 1947 yılında fiili olarak hayata geçen IMF: Parasal ve ekonomik olarak zor durumda olan ülkelere para vermek amacıyla kurulmuş Para Fonudur.
Fon
Fon, Sermaye Piyasası Kurulu’nca yetkilendirilmiş kurumların yatırımcılardan topladığı birikimlerle riski dağıtmak amacıyla içerisinde birden çok hisse senedi, devlet tahvili, döviz, değerli maden ya da faiz getirili değerli kâğıt olacak şekilde çeşitlendirerek oluşturduğu portföydür.